Sushi is een typisch Japanse specialiteit die inmiddels al aardig ingeburgerd is in Europa. Door het gemak, de verfijnde smaak en lichte verteerbaarheid is sushi geschikt voor vele gelegenheden.

Bij veel soorten sushi wordt zeewier gebruikt, nori  genaamd, dat in dunne velletjes wordt verwerkt. De voor nori gebruikte zeewier is purperwier. Het werd in Japan oorspronkelijk gewonnen door de wier af te schrapen van de kades in de haven en het vervolgens in de zon te laten drogen. Tegenwoordig wordt de plant aan in zee uitgespannen netten gekweekt, mechanisch geoogst en vervolgens in dunne plakken gedroogd, waarna het tenslotte kant-en-klaar op maat gesneden wordt. 

Voor sushi kan eigenlijk alles vis die uit de zee komt worden gebruikt. De vis moet wel vers zijn als deze rauw gegeten wordt. Vaak wordt de sushivis diepgevroren alvorens het gebruiken vanwege eventuele bacteriën. Hieronder staat een overzicht van de meest gangbare soorten vis geschikt voor sushi.

Rauw

  • Vette tonijn gesneden uit buik
  • Heilbot
  • Makreel
  • Zalm
  • Zeebaars
  • Zeebrasem
  • Zee-egel
  • Inktvis
  • Tonijn
  • Yellowtail
  • Zwaardvis
  • Coquille

Gekookt

  • Zeepaling
  • Krab
  • Zoetwater paling
  • Octopus
  • Garnalen

  • De afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid
  • Uitsluitend op bestelling!!